Car tips

Συμβουλές για τη συντήρηση και αντικατάσταση των ελαστικών

Συμβουλές για τη συντήρηση και αντικατάσταση των ελαστικών

Τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας είναι από τα “μέρη” εκείνα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και κατάλληλους χειρισμούς, καθώς είναι πολύ σημαντικά μιας και είναι αυτά που μας εξασφαλίζουν την σωστή πρόσφυση στο οδόστρωμα και ουσιαστικά είναι υπεύθυνα (μαζί με τις αναρτήσεις) για την ασφαλή επαφή μας με αυτό.

Πως να διατηρούμε τα ελαστικά σε καλή κατάσταση

Αυτό που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να οδηγεί το αυτοκίνητο του με σύνεση και με προσοχή για να εξασφαλίσει κατά το δυνατόν την μείωση της φθοράς των ελαστικών. Για παράδειγμα καλό είναι να μην αναπτύσσει κανείς πολύ υψηλές ταχύτητες καθώς τα ελαστικά στην περίπτωση αυτή ανεβάζουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο αστοχίας.

Κάτι ακόμη που επηρεάζει τον χρόνο ζωής των ελαστικών του αυτοκινήτου μας είναι τα συχνά ή/και τα απότομα φρεναρίσματα. Θα έχετε ίσως προσέξει τα μαύρα σημάδια που αφήνει ένα φρενάρισμα στην άσφαλτο.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την απότομη εκκίνηση του οχήματος (σπινάρισμα). Τα λάστιχα του αυτοκινήτου ζορίζονται και φθείρονται περισσότερο.

 

Τι κάνουμε αν σκάσει ένα λάστιχο

Τα ελαστικά, ανάλογα με την φθορά που έχουν υποστεί, συνήθως επισκευάζονται σε περίπτωση μικρής αστοχίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε σε ένα ειδικό συνεργείο, το λεγόμενο βουλκανιζατέρ, και να ζητήσουμε να μας το φτιάξουν.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που αν μας συμβούν τα ελαστικά είναι μη επισκευάσιμα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν το λάστιχο:

● τρυπηθεί πλευρικά,

● αποχωριστεί η γόμα του με τα λινά,

● υπάρχουν πτυχώσεις στις γόμες ή στα λινά,

● έλθει σε επαφή με διαβρωτικές ουσίες κλπ.

Αν λοιπόν καταστραφεί μόνιμα ένα ελαστικό και χρειαστεί αντικατάσταση, τότε δεν μπορούμε να αλλάξουμε μόνο αυτό το ένα. Το σωστό -και ασφαλές- είναι τα ελαστικά να αλλάζονται σε ζευγάρια και μάλιστα αξονικά (δηλαδή τα μπροστινά και τα δυο μαζί ή τα πίσω επίσης μαζί σαν σετ).
Το ίδιο ισχύει και με τις διαστάσεις των ελαστικών, οι οποίες πρέπει να είναι ίδιες και στους τέσσερις τροχούς. Ελαστικά με διαφορετικές διαστάσεις, διαφορετικών κατασκευαστών και με διαφορετικό βαθμό φθοράς μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση τόσο στο κράτημα, όσο και στη σταθερότητα του οχήματος κατά την οδήγηση.

Κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστούμε τα λάστιχα στο αυτοκίνητο

Γενικά λέγεται ότι τα λάστιχα του αυτοκινήτου πρέπει να αλλάζονται κάθε δυο με τρία χρόνια ή κάθε 30.000 με 40.000 χιλιόμετρα. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα σωστό.

Στην πράξη, δεν υπάρχει μια στάνταρ απάντηση σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου κι αυτό γιατί η φθορά τους επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων όπως:

● το στυλ οδήγησης (συντηρητικό, επιθετικό, γρήγορο κλπ),

● ο αριθμός των διανυθέντων χιλιομέτρων ανά έτος,

● η ποιότητα του οδοστρώματος (πχ άσφαλτος, χωματόδρομος κλπ),

● οι καιρικές συνθήκες (ήλιος, βροχή κλπ),

● οι συνθήκες στάθμευσης του οχήματος (πχ στον δρόμο, σε πυλωτή ή σε κλειστό γκαράζ),

● η παλαιότητα (γήρανση) τους

 

Στρώσιμο καινούργιων ελαστικών

Όταν τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας είναι καινούργια, είτε πρόκειται για καινούργιο όχημα, είτε για όχημα στο οποίο έχει γίνει αντικατάσταση ελαστικών, καλό είναι το πρώτο διάστημα να οδηγούμε συντηρητικά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάποιον αριθμό χιλιομέτρων (συνήθως γύρω στα 1000 χιλιόμετρα) καλό είναι να αποφεύγουμε τα απότομα φρεναρίσματα, τα σπιναρίσματα και τις υψηλές ταχύτητες.

 

Πόσος είναι ο μέγιστος χρόνος ζωής ενός ελαστικού

Όπως τα περισσότερα πράγματα, έτσι και τα λάστιχα των αυτοκινήτων έχουν συγκεκριμένο μέγιστο χρόνο ζωής. Μετά την πάροδο πέντε χρόνων ή και παραπάνω, ελαστικά που βρίσκονται σε λειτουργία, θα πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά και λεπτομερώς, τουλάχιστον μία φορά ετησίως.

Για προληπτικούς λόγους, ελαστικά ηλικίας 10 χρόνων (σύμφωνα με την ημερομηνία κατασκευής τους που αναγράφεται πάνω τους) είναι προτιμότερο για λόγους ασφαλείας να αντικαθίστανται με καινούργια ακόμη και αν φαίνονται καινούργια ή όντως είναι αχρησιμοποίητα ή έχουν μικρό βαθμό φθοράς.

Στα μεγαλύτερα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία κλπ) η διάρκεια ζωής των ελαστικών είναι γενικά μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, για να είναι κανείς σίγουρος, καλό είναι να συμβουλεύεται το βιβλίο του κατασκευαστή με τις οδηγίες χρήσης και συντήρησης του οχήματος μας.

Πηγή: coolweb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *