Royal Oil

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Βιολογικό Καθαρισμό του Αυτοκινήτου σου

Το λαϊκό ρητό “η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά” δεν έχει βγει τυχαία. Ο θυμόσοφος λαός ξέρει πως η βρομιά -κυριολεκτικά και μεταφορικά- επιδρά αρνητικά σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας. Το αγαπημένο μας αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αν μπορούσες να δεις με ένα μικροσκόπιο πόσα μικρόβια και μικροοργανισμοί κρύβονται ανάμεσα στις ταπετσαρίες και τα υφάσματα του αυτοκινήτου σου, τότε σίγουρα θα γινόσουν υποχόνδριος!

Γι’ αυτό και ο βιολογικός καθαρισμός στο αυτοκίνητο, δίνει άλλη αξία στην έννοια, “καθαρισμός”. Τι ακριβώς είναι όμως ο βιολογικός καθαρισμός; Πως γίνεται; Πόσο βοηθάει στην υγιεινή μας; Πόσο χρόνο διαρκεί; Αξίζει τα λεφτά του;

Σε αυτό το άρθρο λύνουμε όλες τις απορίες σχετικά με το βιολογικό καθαρισμό!

 

Tι είναι ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου;

Βιολογικός είναι ο βαθύτερος καθαρισμός του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου με αναρρόφηση υγρών και στέρεων σωμάτων από τις επιφάνειες και ταυτόχρονη χρήση ειδικών συσκευών και καθαριστικών (βιοδιασπώμενων) ουσιών. Απλούστερα, είναι το επόμενο βήμα από το σκουπάκι, το καθαριστικό ταμπλό και το αρωματικό που κρεμάμε ή/και ψεκάζουμε όταν περιποιούμαστε το εσωτερικό με τον παραδοσιακό τρόπο. Βάση του βιολογικού καθαρισμού είναι το εξειδικευμένο πλυστικό μηχάνημα. Θυμίζει κράμα ηλεκτρικής σκούπας και κλασικού πλυστικού, αναλαμβάνοντας να ψεκάσει όλες τις επιφάνειες με το ανάλογο απορρυπαντικό.

 

Γιατί είναι απαραίτητος ο βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου;

Τα βακτήρια -με νο1 πρόβλημα τα ακάρεα- εισχωρούν στις ίνες του υφάσματος και απαιτούν ενδελεχή ενασχόληση ώστε να απομακρυνθούν από το εσωτερικό. Το νόημα του βιολογικού καθαρισμού στο αυτοκίνητο είναι η καταπολέμηση των αυτών των μικροβίων και βακτηριδίων σε βάθος. Το τυπικό καθάρισμα που κάνουμε και μόνοι μας, μπορεί -εκ πρώτης όψεως- να κάνει το εσωτερικό “λαμπίκο” όμως δεν καταπολεμούνται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στην πλειοψηφία τους. Και αυτό δεν συμβαίνει λόγω αβλεψίας ή αμέλειάς μας, αλλά γιατί τα μέσα που χρησιμοποιούμε (σκουπάκι, καθαριστικά/γυαλιστικά ταμπλό, αποσμητικά κλπ) πιάνουν “όσα βλέπει η πεθερά”.

Επιπλέον, αν είσαι οικογενειάρχης, ο τακτικός βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου σου είναι απαραίτητος. Σκέψου απλά την τελευταία φορά που έκανε εμετό το μωράκι σου. Νομίζεις ότι καθάρισες την “ρουκέτα” που εξαπολύθηκε, ωστόσο η σύσταση απορροφήθηκε από το ύφασμα και τα βακτήρια υποβόσκουν στην επένδυση του καθίσματος. Επίσης, τρέφουμε αυταπάτες όταν πιστεύουμε πως έχουμε απαλλάξει το εσωτερικό -και ειδικά το πάτωμα- από τα υπολείμματα τροφών. Οι ραφές και οι ράγες των καθισμάτων, οι υποδοχείς των ζωνών ασφαλείας και τα πατάκια πάντα έχουν κάτι που δεν έχει πιάσει το μάτι και το σκουπάκι μας.

 

Μπορείς να κάνεις μόνος σου βιολογικό καθαρισμό;

Όχι διότι είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών καθαριστικών και του εξειδικευμένου πλυστικού μηχανήματος . Σε περίπτωση που σκέφτεσαι να αδειάσεις μόνος σου το καθαριστικό στα καθίσματα, έχε υπόψιν πως μπορείς να προκαλέσεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί; Γιατί αν το καθαριστικό μαζευτεί σε ένα σημείο ή δεν στεγνώσει καλά, υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας μούχλας στο εσωτερικό των καθισμάτων. Εξωτερικά θα αργήσει να φανεί, αλλά στην ουσία οι επιβάτες θα κάθονται πάνω στο μύκητα της μούχλας. Για αυτό και είναι σημαντικό ο βιολογικός καθαρισμός να εκτελείται από επαγγελματίες, με τη χρήση των ανάλογων μηχανημάτων.

 

Κάθε πότε πρέπει να κάνω βιολογικό καθαρισμό;

Υπό κανονικές συνθήκες, ο βιολογικός καθαρισμός στο αυτοκίνητο είναι καλό να γίνεται κάθε 6 με 8 εβδομάδες. Περίπου κάθε 2 μήνες. Αξίζει τα λεφτά του;

Αν υποθέσουμε πως πλένεις το αυτοκίνητο μέσα-έξω ανά μία ή δύο εβδομάδες, ξοδεύεις περί τα 50 ευρώ κατά μέσο όρο ανά δίμηνο για τον καλλωπισμό του τετράτροχου συντρόφου σου. Κάτι που σημαίνει ότι στα 50 ευρώ του κλασικού πλυσίματος ανά δίμηνο, προστίθενται άλλα τόσα. Δεν είναι λίγα, όμως η προστασία που παρέχει η ενδελεχής απομάκρυνση των μικροβίων προσεγγίζει τον χαρακτηρισμό “ανεκτίμητη”. Επίσης, αποδίδει τα μέγιστα όταν πλαισιώνει την τυπική φροντίδα του αυτοκινήτου. Αν, δηλαδή, περιμένεις να μετατραπεί σε υγειονομική “βόμβα” το εσωτερικό και μετά να προβείς σε βιολογικό καθαρισμό, τα αποτελέσματα δεν θα σε δικαιώσουν.

Οπότε, για να είμαστε “άρχοντες”, θα πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε τυπικοί!

 

Πηγή: https://blog.spotawheel.gr/